KUNSZENTMÁRTON VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE

btabla turisztika 1024x517 1

Kunszentmárton Város turizmusfejlesztési támogatás c. felhívásra benyújtott, TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00010 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét az Magyar Államkincstár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság vezetője 305.000.000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

A pályázat célja: egy olyan turisztikai csomag kialakítása, amely Kunszentmárton település két legfontosabb turisztikai vonzerejét egy kulturális és egy természeti értéket kapcsol össze, így teremtve olyan turisztikai kínálatot, mely által a turisták hosszabb időt tölthetnek el a településen és környékén. A projekt egyik eleme a jelenleg is szép látogatószámmal üzemelő Helytörténeti Múzeum új látogatóközpontjának a megépítése, melyben helyet kap egy új a föld alatt elhelyezkedő interaktív kiállítás, és a kötelező vendéglátó egység is. A másik elem a múzeumtól mintegy 800 m-re elhelyezkedő Körös folyó mentén egy látogatóbarát szabad strand kialakítása. A szabad strand megnyitásával a térségbe hiánypótló beruházás jönne létre, tekintve, hogy a Tiszazugban egyetlen üzemelő szabad strand sincs. Így az idelátogató turisták, valamint a környékbelieknek is megfelelő fürdőzési lehetőséget biztosítana a város. Célunk továbbá a 2 projektelem összekapcsolása, és a nyári időszakban a szabad strandra érkező turisták becsábítása a pár percre található interaktív múzeumba, kedvezményes jegyekkel, továbbá közös rendezvényekkel.

Helytörténeti Múzeum területén kialakításra kerülő látogatóközpont projektelem tartalma: Egy kétszintes épület kialakítása, melynek földszintjén kap helyet a büfé, a bolt, tároló helyiség, WC, információs pont, lift. A föld alatti pince szinten kerül kialakításra az új interaktív turisztikai kiállítás, melynek munkacíme: „A tömlöc”„Alvilági kaland a bűn és a büntetés világában”. A kiállítás vezetés nélkül önállóan is megtekinthető majd. A folyosókon kapott játékos feladatok során, egy történelmi kalandtúrán vesz részt a látogató, amely során megismerheti a büntetés-végrehajtás történetét a várbörtönök mély bugyraitól az alföldi betyárvilág végéig. Az attrakció hitelességét a környező épületek több mint 200 éves múltja adja. Az egykori Nagykun Kerületi Házban (ma földhivatal épülete) ítélkeztek a nagykun kapitányok, a rabok a nagykun kerületi börtönben töltötték le büntetésüket (ma a múzeum épülete) a várnagy vagy háznagy a börtönben élet-halál ura volt (látványtár épülete egykori várnagyi ház). A kiállítás hossza kb. 70 méter. A látogatóközpont udvarán kap helyet a játszótér, padok,asztalok, kerékpártárolók, egy fazekas kemence, és egy sütésre alkalmas kemence, tűzrakó helyekkel. Az udvar burkolata, járdákkal, térkövezéssel megújul. Kialakításra kerül az udvar világítása, valamint a töltés felé egy kerítés, járdával, hogy a szabad strand irányába az összeköttetés megvalósulhasson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük